...

Fizik Bölümü

Bölüm Hakkında

Bölüm Hakkında

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesine bağlı olarak 2008 de kurulan Fizik Bölümü, ilk öğrencilerini 2008–2009 eğitim-öğretim yılında alarak öğrenime başlamıştır. Bölümde 2 öğretim üyesi ve 2 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Bölümün ana amacı ulusal ve özellikle uluslararası düzeyde fizik bilimine katkıda bulunmaktır. Bu bölümde, bilimsel düşünebilme yeteneğini kazanmış ve mesleki yaşamlarında karşılaşabilecekleri problemleri çözebilmek için gerekli donanıma sahip olmuş, bilim ve teknolojiye uyum sağlamış, gerektiğinde kendi katkısını yapabilecek niteliklere ve temel bilgilere sahip fizikçiler ile geleceğin bilim adamı adaylarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amacı gerçekleştirmek için gerekli olan insan gücünün yetiştirilmesine gerekli önem verilmektedir. Bölüm geçmişinin kısa oluşu, öğretim üyesi sayısının ve bunların anabilim dallarına dağılımının sınırlı olması, ülkenin bilimsel politikası ve bölümün koşulları da göz önünde bulundurularak ancak belirli alanlarda yüksek lisans eğitimi verilebilmektedir. Lisans öğrencilerinin eğitimde daha etkin olmaları için kuramsal konular yanında, bunları pekiştirmek amacı ile laboratuar çalışmalarına ve öğrenci projelerine de büyük önem verilmektedir. Bu bölümden mezun olanlar, kişisel eğilim ve yeteneklerine göre, alanlarında araştırmacı olabildikleri gibi çeşitli kurum ve kuruluşların araştırma/geliştirme laboratuarlarında, modern analiz ve kalite kontrol laboratuarlarında, gerekli eğitim formasyonunu kazanmaları durumunda eğitim kurumlarında yararlı ve üretken hizmet verebilirler.

Dört yıllık lisans öğretimini tamamlayarak "Fizikçi" ünvanını kazanan mezunların girebilecekleri iş alanları şunlardır:

- Millî Eğitim Bakanlığına bağlı veya özel okullarda fizik öğretmeni olarak ve üniversitelerde araştırma görevlisi veya uzman olarak görev alabilir.

- Fizik çeşitli mühendislik dallarının özünü oluşturduğu için bu bölümden mezun olanlar endüstrinin çeşitli alanlarında iş imkanı bulabilirler ve araştırma-geliştirme laboratuvarlarında yararlı hizmetler verebilirler.

- Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Makina ve Kimya Enstitüsü, Devlet Su İşleri, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Atom Enerjisi Kurumu, Devlet İstatistik Enstitüsü, Telekom, Tedaş, Nükleer Araştırma Merkezi gibi kuruluşlarda araştırıcı olarak fizikçilerin hizmetine ihtiyaç vardır.